Gallery

Steun vanuit Bioforum, koepel der bio-boeren / soutien des fermiers bio

Kurt Sannen, Voorzitter BioForum, steunt de 11 beklaagden van het ggo-aardappelproces

Morgen, 15 januari 2013, vindt het proces voor de correctionele rechtbank van Dendermonde plaats tegen 11 activisten.

Als Voorziter van BioForum, koepel van de biologische sector in Vlaanderen, wens ik de 11 beklaagden een hart onder de riem te steken.

Er is in Vlaanderen een beweging die terecht ernstige vragen plaatst bij de verdere industrialisering van onze landbouw. Introductie van ggo’s, en het ggo-technologische onderzoek dat rechtstreeks of onrechtstreeks beantwoordt aan de belangen van de industrie, is daar een belangrijk luik van. Het dreigt landbouwers en consumenten steeds afhankelijker te maken van de grote industriële belangen. Dit alles gebeurt ten koste van het welzijn van de boer, de kwaliteit van ons voedsel en de leefbaarheid van ons milieu.

Terwijl er nochtans voldoende alternatieven zijn. Biologische boeren bewijzen elke dag dat ze een duurzaam inkomen kunnen verwerven door kwaliteitsvol voedsel te produceren zonder het milieu onnodig te belasten. Ze hebben hier geen GGO’s voor nodig.

Wie hiertegen reageert, wordt door de meerderheid van politiek en een belangrijk deel van de wetenschap in het verdomhoekje geduwd. Stelselmatig krijgt de beweging het meewarig etiket “emotioneel”, “onwetenschappelijk” of “ideologisch” opgekleefd. Er is nauwelijks bereidheid om naar de argumenten te luisteren.

Dat mensen daartegen in opstand komen, is begrijpelijk. Via een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben de actievoerders de problematiek aan de kaak gesteld. Dat deze beweging daarom gecriminaliseerd wordt, is ronduit onaanvaardbaar. De beschuldiging voor bendevorming tart alle verbeelding, een democratie onwaardig.

De rechtzaak van morgen is belangrijk. Er staat veel op het spel. Ik reken op het gerecht dat het zich niet beperkt tot de eenvoudige feiten, maar dat het deze hele context mee in overweging neemt.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s